Kimitoöns Musikfestspel anordnas för 21:a gången under tiden 8–14.7.2019. Festivalen bjuder på såväl tidig klassisk musik som nyare kammarmusik på unika konsertställen och i skön skärgårdsmiljö.

Välkomna!

Kimitoön Musikfestspel 8–14.7.2019

Alltsedan 1999 har Kimitoöns Musikfestspel inbjudit framstående artister att uppträda på Kimitoön och i närbelägna kommuner under skönaste sommartid. Festspelen, som går av stapeln 8-14.7.2019, anordnas nu för 21.a gången. Sommarens program sträcker sig från Agricolas tid och 1600-talets London till nutid. Flera kvinnliga kompositörer har uppmärksammats i programmet; Clara Schumann vars 200-årsjubileum firas i år, österrikiskan Maria Theresia von Paradis, den tyska Fanny Mendelssohn-Hensel, fransyskorna Mélanie Bonis och Nadia Boulanger, amerikanskan Amy Beach, grekiskan Konstantia Gourzi samt vår egen Kaija Saariaho.

Musikfestspelen har blivit kända för ett flertal uruppföranden. Detta år uruppförs Jyrki Linjamas Stråkkvartett nr 2 onsdagen 10.7 i Karuna och Olli Kortekangas’ Due per due, tillägnad de konstnärliga ledarna, torsdagen 11.7 i Veturitalli i Salo.

I år har vi rekordmånga inbjudna gästartister, som för första gången deltar i Kimitoöns Musikfestspel; Tuuli Lindeberg – en av våra främsta och mångsidigaste sopraner, den i Ukraina födda pianisten Milana Chernyavska, den kinesiska Diyang Mai med framgång i altviolintävlingar, cellisten Senja Rummukainen som för närvarande gör en strålande karriär, samt den mångsidiga flöjtisten Hanna Juutilainen. En ny bekantskap är också Avanti! Ensemble, som på periodinstrument uppför musik från Agricolas tid och 1600-talets London till nutid.

Bekanta artister från tidigare år är Hariolf Schlichtig – altviolinens ”grand old man”, den på ett flertal estrader förekommande violinisten Petri Aarnio, gitarrvirtuosen Petri Kumela samt Samuli Peltonen, som representerar det finländska cellistgardets absoluta topp.

I år är det första gången vi på vår festival får höra stråkharpan, som bemästras av Ilkka Heinonen. Stråkharpan, som upplevt en nyrenässans, är ett instrument som använts mångsidigt i olika ensembler både inom folkmusik och gammal musik. Dessutom skrivs en del ny musik för detta instrument.

Kimitoön med omnejd utgör med alla sina konsertplatser ett ymnighetshorn för festivalen. Den traditionella Öppningkonserten och Grande Finale-konserten hålls i Kimito medeltida stenkyrka. Därutöver hålls konserter i kyrkorna i Karuna och Västanfjärd, på Sandö gård och på Söderlångvik gård, i Labbnäs samt i Westers och Salo konstmuseum Lokstallet.

Nya konsertplatser för i år är Vagnmuseet i Söderlångvik och den gamla ladugården på Wijks gård, där det även finns guider som berättar mera om platsernas historia. I konserten i Salon taidemuseo Veturitalli ingår fotografiutställningen ”Stefan Bremer, Keskeltä ja Täysillä ”. I de kulinariska konserterna serveras närproducerad mat från skärgården.

Från Salo-hållet kan man ta sig till sommarens Öppningskonsert. 9.7.2019 också med buss. Rutten startar från busstationen i Bjärnå kl. 17.00, och fortsätter till torgets turisthållplats vid R-kiosken i Salo, varifrån den fortsätter kl. 17.30 längs Tehdaskatu och Merikulmantie via Tykö och Mathildedal till Kimito. Man kan stiga på bussen längs vägen genom att stanna bussen. Resan kostar 5€ / person / tur. Tur och retur kostar 10€ / person.

Pärmbild 2019